Praktijk

Als je 16,5 bent mag je beginnen met praktijklessen.
Een goede rijopleiding is de basis voor een veilige toekomst op de weg. Bij ons gaat het erom dat je verantwoord en veilig leert rijden en niet dat je ‘even’ het rijbewijs haalt. Wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid en zelfverzekerd de weg op kunt.

Om dit te realiseren maken wij gebruik van een instructiekaart. Op deze instructiekaart kun je zelf zien op welk niveau je je bevindt en waar eventueel extra aandacht aan moet worden besteed.

Praktijklessen

Een praktijkles duurt 90 minuten, hierbij is er uiteraard de mogelijkheid om meerdere praktijklessen per week te volgen.

Je wordt van huis of van een andere locatie opgehaald en teruggebracht. Het lessen gebeurd altijd in dezelfde lesauto en met dezelfde rij-instructeur, hierdoor leer je de auto sneller kennen en ben je zelfverzekerder tijdens het examen. Er word les gegeven in een Seat Arona.

Sinds 2016 is het bij ons ook mogelijk om te lessen in een automaat. Deze lessen worden gegeven in een Seat Ibiza vanwege de fijne en soepele automaat. Hierdoor kun je je volledig concentreren op het verkeer zonder je aandacht te moeten besteden aan het schakelen. Wil je graag lessen met een automaat? Vraag dan snel naar de mogelijkheden.

De vorderingen worden bijgehouden op een RIS instructiekaart zodat je gestructureerd wordt voorbereid op het praktijkexamen en je zelf ook zicht hebt op het verloop van de opleiding. Om de slagingskans voor het praktijkexamen te vergroten is het mogelijk om een tussentijdse toets te volgen.

Tussentijdse toets

Voor het praktijkexamen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets te nemen, dit is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en om eventuele nervositeit weg te nemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Bij een positief resultaat wordt vrijstelling gegeven voor de bijzondere verrichtingen tijdens het eerste praktijkexamen.

Deze tussentijdse toets verhoogt de kans (± 20%) om tijdens het eerste examen een maximaal resultaat te behalen. De tussentijdse toets volgt men meestal na 3/4 van de rijopleiding. Om de tussentijdse toets te mogen afleggen moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

Voordelen

  • Advies van examinator na tussentijdse toets
  • Wennen aan examensituatie
  • Vrijstelling voor bijzondere verrichtingen

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Vanaf 1 januari 2024 kan de examinator ook vragen stellen over nieuwe technieken zoals parkeersensoren, lane-assist, cruise control en navigatie systemen.

Zo’n 10 minuten van je examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator kan hierbij kiezen voor het rijden naar een coördinatiepunt, het rijden met behulp van een navigatiesysteem of hij kan je een clusteropdracht geven.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij de rit en het zelfreflectieformulier met je. Op het zelfreflectieformulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.

Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.

Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR een Verklaring van geschiktheid.

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.

Meenemen naar het examen

  • Een geldig identiteitsbewijs, zonder dit bewijs is het niet mogelijk om examen te doen
  • De bevestiging van de reservering voor het examen.
  • Op de bevestiging of de pagina van het specifieke examen staat óf en welke aanvullende benodigdheden u nog meer mee moet nemen.